Uzm. Dr. Orkan KARACA
-
Tuesday, May 14, 2024
-

Magnezyum Fazlalığı Belirtileri

Magnezyum, vücut için önemli bir mineraldir ve birçok biyokimyasal reaksiyonun düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için gereklidir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, magnezyumun fazla alınması da bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Image

Magnezyum, vücut için önemli bir mineraldir ve birçok biyokimyasal reaksiyonun düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için gereklidir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, magnezyumun fazla alınması da bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Magnezyum fazlalığı belirtileri şunlardır:

1. İshal

Magnezyum fazlalığı, bağırsak hareketlerinin artmasına ve dolayısıyla ishalin ortaya çıkmasına neden olabilir. İshal, sulu ve sık dışkılama ile karakterizedir ve vücudun su ve elektrolit dengesini bozabilir. Eğer sürekli olarak ishal yaşıyorsanız ve magnezyum takviyesi kullanıyorsanız, magnezyum fazlalığı olabilir.

2. Mide Bulantısı ve Kusma

Magnezyum fazlalığı, mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Bu belirtiler genellikle magnezyum takviyesinin aşırı doz alınmasıyla ilişkilidir. Eğer mide bulantısı ve kusma yaşarsanız ve aynı zamanda magnezyum takviyesi kullanıyorsanız, magnezyum fazlalığı olabilir.

3. Kas Zayıflığı ve Uyuşma

Magnezyum fazlalığı, kas zayıflığı ve uyuşmaya neden olabilir. Magnezyum, kasların düzgün bir şekilde kasılması ve gevşemesi için önemlidir. Ancak, vücutta aşırı miktarda magnezyum olduğunda, kaslar etkilenir ve zayıflar. Ayrıca, uyuşma ve karıncalanma gibi hisler de ortaya çıkabilir.

Yukarıda belirtilen belirtiler, magnezyum fazlalığının en yaygın belirtileridir. Ancak, her birey farklı şekillerde tepki verebilir ve başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız ve magnezyum takviyesi kullanıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Magnezyum fazlalığının nedenleri arasında aşırı magnezyum takviyesi, böbrek yetmezliği ve bazı ilaçların kullanımı yer alabilir. Bu nedenlerle magnezyum fazlalığı riski taşıyan bireyler, magnezyum takviyesi kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır.

Özetlemek gerekirse, magnezyum fazlalığı belirtileri ishal, mide bulantısı ve kusma, kas zayıflığı ve uyuşmadır. Bu belirtileri yaşıyorsanız ve magnezyum takviyesi kullanıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Magnezyum fazlalığı riski taşıyan bireyler, magnezyum takviyesi kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır.

Referanslar

1. Van Laecke S. Hypomagnesemia and hypermagnesemia. Acta Clin Belg. 2019 Feb;74(1):41-47.

2. Aal-Hamad AH, Al-Alawi AM, Kashoub MS, Falhammar H. Hypermagnesemia in Clinical Practice. Medicina (Kaunas). 2023 Jun 24;59(7):1190.

3. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 31747218.